© J Westman 2003, 2005, 2006, 2008, 2012   jw apr-03, uppdat.31 okt-12.

Världens äldsta yrke...

Vi är vad vi äter, säjer ordspråket, men så länge människan har varit människa har kockens yrke varit en evolutionsdrivande faktor. Därom är alla forskare överens, striden står om när detta världens äldsta yrke började utövas, men obestridligen har matlagningen haft betydelse för människans utveckling .

Vilda djur äter vad de kommer över, och även förmänniskan satte vad hen eller hum fick tag i direkt - eller i alla fall utan tillredning - ur hand i mun. Människor lagar sin mat, kokar eller steker, gräddar, grillar, röker, surbehandlar, jäser...konsterna är många och de flesta var kända redan under stenåldern. Kockens yrke är gammalt, frågan är om inte det trots allt svammel om annat är det äldsta av alla yrken. Men när spetsade den första kocken sin första biffstek på det första stekspettet, eller kanske mer sannolikt, när lade han - eller mera troligt hon - "hen" eller "hum" - den första rotknölen till gräddning i lägerbålets heta aska, och förvandlade nånting som var beskt och hårt till mjukt, mört och välsmakande?

Paleoantropologerna, de som forskar i lämningarna av de urtida människorna och förmänniskorna, de har flera spår att gå efter. Det bästa spåret är naturligtvis det fsom finns kvar av människan själv. I två skeden av sin utveckling kommer fysiologiska språng som tyder på att nånting viktigt har skett med människans villkor. Det första kommer för 1,9 miljoner år sedan, då Homo erectus och närstående arter som Homo habilis och Homo ergaster, uppstår. I samma veva tillkommer ett allround-stenverktyg, handkilen. Ett andra stort steg är när Homo erectus efterträds av Homo sapiens, äldre versionen, för ett par hundra tusen år sedan.

Ska man tippa när tillredning av mat kom in, så ligger Homo sapiens framträdande för sent. Man vet nämligen att Homo erectus använde elden åtminstone för flera hundra tusen år sedan. Eftersom inga boplatser alls är kända för tidig Homo erectus, så kan vi inte veta vad de hade för köksutrustning för 1,9 miljoner år sedan. Däremot ser forskarna att H. erectus var mycket större till kroppsbyggnaden än sina föregångare, siffror som 60 % i kroppsvikt nämns, medan tandbyggnaden samtidigt blir mindre. Om nu inte det tyder på mer och bättre mat, så vad då?

Endel forskare har försökt förklara det med att H. erectus med sina nyskapade handkilar, som var den artens verktygsform alltsedan begynnelsen, jagade mer och större villebråd än tidigare arter och levde på kött. Andra pekar på att de där handkilarna var precis lika goda gräv-verktyg att gräva upp närande rotknölar ur marken, och att det förvisso lönar sig näringsmässigt sett att tillreda den sortens vegetabilier över eld, för elden bryter ner cellväggar och omvandlar mycket fiberaktigt material till lättsmälta kolhydrater. Varför bråka om den saken, inget "antingen - eller" behövs när "både - och" ger en bättre förklaring.

Det är nämligen så, visar undersökningar som har gjorts bland grönsinnade vänner till råkost, att dessa återgångare till ett för-mänskligt näringsintag måste sätta i sig sådär dubbelt mera råkost än kokad mat för att få samma mängd näringsämnen och energi att leva på. Redan H. erectus lärde sig alltså för snart två miljoner år sedan att med värme lagad mat är bättre, mera hälsosamt, mera näringsrikt än rå kost.

Hur är det då med köttätandet? Ja, inte heller där hjälper det stort om man inte steker eller grillar först. Chimpanser äter förvisso kött när de får tag på det, men det är ingen basföda för dem. När lättuggade inälvor, hjärta, lever, hjärna med mera, har klarats av, sitter chimpanserna i timmar och timmar och gnagar på de sega muskelvävnaderna. Det är tid som kunde användas till nånting mer produktivt, som att samla frukter eller så. Näringsvärdet i det råa köttet är också sämre än i värmebehandlat, och det av samma skäl som när det gäller växter. Visst kan vi äta okokt mat också, för att en del av den är gott, frukt naturligtvis, eller sushi, men basfödan ska vara tillredd med värme. Japanerna äter kokt ris med sin sushi, och vi - åtminstone jag - ska ha kokt potatis till sillen och snapsen.

Nejsäjarnas sista bastion är att kockarna bland H.erectus klarade sig utan eld, genom att banka maten mör, med grovändorna av sina handkilar, kantänka. Alltså en slags urtidens tartarbiff. En sådan tillredning tar också tid, minst lika mycket, eller mer tid än att steka, grilla eller låta kokas i het aska. Nåja, om så ändå skulle ha varit, så är kockens yrke tillochmed ännu äldre än bruket av elden.


Läs om käkar, tänder och evolution i
Utvecklingen på bettet
Evolution till tänderna,
Människan är ett konstigt djur
Genklockan
Ett litet, litet gen-fel
Gränsen som föll
Antingen eller - både och.
En miljon år före vår tideräkning
En liten lurvig krabat

Ge kommentarer till juhaniwestman@gmail.com

Tillbaka till första evolution-sidan.

Tillbaka till paradsidan.